screensize: 
xs
sm
md
lg
Gratis bezorging vanaf €50!
Voor 21:00 besteld op werkdagen, volgende werkdag bezorgd

Wat is diabetes?

Diabetes is wereldwijd één van de meest voorkomende aandoeningen. 1 op de 3 Nederlanders krijgt diabetes. Maar wat is diabetes nu precies? Diabetes is een aandoening waarbij de alvleesklier te weinig of geen insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat uw lichaam de glucose die u via de koolhydraten in uw voeding binnenkrijgt, goed kan verwerken. Glucose wordt namelijk opgeslagen in uw cellen, die dit weer als brandstof gebruiken. Heeft u diabetes, dan wordt de glucose niet goed verwerkt en kan het glucosegehalte in uw bloed te hoog worden. En dit heeft uiteindelijk gevolgen voor uw gezondheid.

Hieronder geven wij u graag meer uitleg over:

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Van de tien mensen met diabetes hebben er negen diabetes type 2.

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline aan. Daarom moeten mensen met diabetes type 1 insuline spuiten. Zonder insuline blijft er namelijk te veel suiker in het bloed zitten. Diabetes type 1 ontstaat vaak op jongere leeftijd. Uw leefstijl heeft geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1.

Diabetes type 2
Ook bij diabetes type 2 is de bloedsuikerspiegel te hoog. Bij type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan en werkt de insuline niet zoals deze zou moeten werken. Hierdoor kan het lichaam geen suikers meer uit het bloed halen. Vaak is de cholesterol in het bloed ook te hoog en is er spraken van een te hoge bloeddruk. Waar vroeger diabetes type 2 vooral voorkwam bij ouderen, zien we dit nu steeds vaker bij jonge mensen. Dit is met name te wijten aan ongezonder eten en weinig beweging.

Diabetes in de zwangerschap
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die vaak pas na 4 maanden zwangerschap ontstaat. Deze vorm van diabetes ontstaat doordat hormonen ervoor zorgen dat de insuline minder goed werkt. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad hebben een verhoogd risico op diabetes type 2.

Symptomen diabetes

De symptomen van diabetes zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen diabetes hebben zonder dat ze het weten.

Mogelijke klachten of symptomen bij diabetes:
Heeft u een of meer van deze klachten? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan snel zien of er sprake is van diabetes.

Hyper of hypo

Door schommelingen in uw bloedglucose kunnen een hyper of hypo ontstaan. Bij een hyperglykemie (hyper) heeft u te veel glucose in uw bloed, bij een te lage bloedsuiker spreken we van een hypoglykemie (hypo). Deze schommelingen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals eten, drinken, bewegen, spanning of ziekte.

Waaraan herkent u een hyper?
Om een hyper tegen te gaan kunt u het beste veel drinken. Uw lichaam zal dan zelf proberen via de urine het teveel aan suiker in het bloed kwijt te raken. Let op: drink geen zoete dranken! Door te bewegen zorgt u ervoor dat uw spieren suiker verbranden. Tenslotte kunt u extra insuline spuiten (liefst in overleg met uw diabetesverpleegkundige).

Waaraan herkent u een hypo?
Bij een hypo kunt u het beste snel iets eten of drinken.

Mogelijke problemen bij diabetes

Een gezonde leefstijl en het onder controle houden van diabetes door de bloedglucosespiegel goed te reguleren, verkleint het risico op complicaties. Toch geven wij u hier een overzicht van de mogelijke problemen, zodat u tijdig advies in kunt winnen bij uw diabetesverpleegkundige of huisarts.

Beschadiging van de bloedvaten
Met diabetes heeft u een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit komt omdat diabetes het proces van slagaderverkalking versnelt. Een verhoogde bloeddruk en/of een te hoog cholesterol kunnen duiden op mogelijke beschadiging van de bloedvaten.

Aantasting van het zenuwstelsel
Beschadigingen aan de bloedvaten kunnen uiteindelijk het zenuwstelsel aantasten. Dit wordt neuropathie genoemd. Vaak treedt dit pas op als u al langere tijd diabetes heeft. Mensen met diabetes type 2 kunnen mogelijk al eerder zenuwklachten hebben. Welke klachten dat zijn, hangt af van welke zenuwen beschadigd zijn. Klachten kunnen mogelijk zijn: pijnscheuten in de benen, een dof of juist een brandend gevoel en prikkelingen in de vingers en tenen, een vervelend gevoel van de huid of een vol gevoel in de buik, misselijkheid, overgeven, diarree of verstopping en ongewild urineverlies.
 
Problemen aan de ogen
Problemen aan de ogen komen vrij vaak voor bij mensen met diabetes. Dat heet diabetische retinopathie. Deze problemen uiten zich vaak op de latere termijn. Meestal ontstaan er pas klachten als de oogafwijkingen vergevorderd zijn. Mogelijke klachten kunnen zijn: minder scherp zien, minder goed kleuren kunnen zien, een waas voor de ogen hebben of plotselinge pijnklachten. Ook kan nachtblindheid, het minder goed kunnen bewegen van de ogen en oogontsteking ontstaan. In ernstige gevallen zelfs plotselinge slechtziendheid of blindheid. Het is dan ook aan te raden jaarlijks een oogcontrole te laten doen.

Beschadiging van de nieren
Beschadiging van de nieren (diabetische nefropathie) geeft meestal geen directe klachten. Daardoor merkt u er weinig van. Als er toch klachten optreden, gaat het meestal om moeheid, het vasthouden van vocht door het lichaam, jeuk en een bleke huid. In zeer ernstige gevallen gaat de werking van de nieren zo sterk achteruit dat uiteindelijk nierdialyse nodig kan zijn.

Problemen aan de voet
Door diabetes vermindert het normale gevoel in uw voeten. Beschadigingen en wondjes aan de voeten worden dan vaak (te) laat opgemerkt. De klachten beginnen vaak onschuldig, maar kunnen leiden tot ernstige infecties. Door de infectie raakt de bloedglucosespiegel ontregeld. Als voetinfecties verwaarloosd of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn tot voetamputatie leiden. Symptomen kunnen zijn: droge huid of kloofjes, minder gevoel in de voeten, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Het is belangrijk elke dag de voeten te controleren op wondjes.
 
Complicaties aan de gewrichten
Diabetes kan op termijn leiden tot beperkte beweeglijkheid van de gewrichten. Dat wordt Limited Joint Mobility (LJM) genoemd. Door de diabetes is dan te veel ‘verkeerd’ bindweefsel ontstaan. Dat weefsel is dik en stug. Hierdoor is het pijnlijk, moeilijk of zelfs onmogelijk om de gewrichten te bewegen. Andere klachten die kunnen ontstaan zijn een verhoogde voetdruk, voetzweren en een verdikte huid. Deze complicaties komen vaak voor in combinatie met bovenstaande beschreven problemen.